Hoe kunnen we stoppen met het maken van verkeerde keuzes…

Een persoon die haar hoofd in haar handen houdt

“Ik weet dat ik door en door slecht ben, tenminste wat mijn oude natuur betreft. Ik kan het goede niet doen. Ik wil het wel, maar ik kan het niet. Hoewel ik het goede wil, doe ik het niet. In plaats daarvan doe ik het slechte en dat wil ik nu juist niet.”

Romeinen 7:18-19

Denk eens terug aan een beslissing die je pas gemaakt hebt en die God niet eerde. Misschien voelde het op dat moment leuk, of misschien wist je niet hoe je “nee”kon zeggen. Misschien voelde je je vastgelopen of moe en zag je geen alternatief. We hebben allemaal dingen gedaan die zwaar op ons drukken en ons doen afvragen: “Waarom lijk ik dingen te doen waarvan ik weet dat ze verkeerd zijn?”

De wereld moedigt ons aan om “ons hart te volgen” maar onze gevoelens kunnen ons makkelijk misleiden zodat we dingen gaan doen die niet met Gods’ wil in overeenstemming zijn. Maar met Gods` hulp, kunnen we de vicieuze cirkels doorbreken die ervoor zorgen dat we slechte beslissingen nemen.

Wat is zonde?

Toen Adam en Eva iets “goeds” besloten te doen buiten Gods` wil om, kwam door hun beslissing het kwaad in de wereld. In de Schrift wordt zonde vaak gebruikt om handelingen te beschrijven die het doel van God missen waarvan Hij ons vraagt die na te streven: een leven te leven waarin God centraal staat en het liefhebben van onze naaste.

Hoewel er algemene daden zijn die God onteren, trekken kleine daden van ongehoorzaamheid ons ook van Hem weg. De apostel Jakobus schreef dat “het een zonde is om te weten wat goed is om te doen, en het dan niet te doen.”

Met andere woorden, als je weet wat God van je vraagt maar je toch besluit Hem ongehoorzaam te zijn, dan ondermijn je Gods gezag in je leven. Zonde verleidt ons omdat het zelfbevredigend is, maar het resulteert in een eeuwige scheiding van God en van anderen.

Hoe kunnen we veranderen?

Toen we nog zondaars waren, kwam Jezus en stierf voor ons. Zijn vrijwillige offer en scheiding van God leidden tot onze verzoening met Hem. Niets van dit alles is omdat we het verdienen, maar omdat God het altijd heeft gewild. God wil ons helpen veranderen omdat Hij weet dat we de zonde niet alleen kunnen overwinnen.

Dus als je Jezus nog niet kent is de eerste stap die je kan nemen om zonde te overwinnen Hem in je leven toe te laten zodat Hij je leven kan veranderen.

Maar als je al bij Jezus hoort — heeft Hij je genade, kracht en vergeving gegeven die je nodig hebt om een leven te leiden dat Hem eert. Dus als je merkt dat je keuzes maakt waar je later spijt van krijgt, dan zijn hier een paar praktische stappen die je kan nemen:

  1. Blijf elke dag tot God naderen.

  2. Hoe meer tijd je met God doorbrengt, des te meer zul je Hem willen eren en zijn wil willen doen, en dit maakt zonde minder aantrekkelijk. Na verloop van tijd, zal God je geest en de manier waarop je denkt veranderen.

    Probeer deze week elke dag 15 minuten met God door te brengen en kijk wat er gebeurt als je dat doet. Gebed is een geweldige plek om te beginnen.

  3. Zoek een gemeenschap op.

  4. We zijn niet gemaakt om alleen door het leven te gaan — we zijn gemaakt om elkaar op te bouwen. De mensen om je heen hebben invloed op de keuzes die je maakt. Overweeg om een paar mensen die je kent en naar wie opkijkt te vragen — online of persoonlijk — om samen met jou tot God te naderen.

    Probeer een Leesplan met vrienden te starten.

  5. Vraag God om je hart te onderzoeken.

  6. We kunnen alleen veranderen als we God toestaan om ons te veranderen. Overweeg het volgende gebed op te slaan in je YouVersion App en vraag God elke dag om je te veranderen:

God,

ik wil niet deelnemen aan slechte gewoonten of slechte beslissingen die niet leiden tot een overvloedig leven. Dus vraag ik U: doorzoek me, en ken mijn hart. Doorzoek mijn angstige gedachten. Wijs op alles in mij dat U beledigt en leid mij op het pad van eeuwig leven. Ik vraag U mijn denken te vernieuwen zodat ik kan weten wat uw wil is en daarin kan wandelen. Hier ben ik, Heer. Ik geef mijn hart over — ik ben van U.

In Jezus’ naam,
amen.

Bewaar gebed

FacebookOp Facebook delen

TwitterOp Twitter delen

E-mailVia e-mail delen

Dit bericht is ook beschikbaar in: English Afrikaans Indonesisch Duits Spaans Filipino (Tagalog) Frans Italiaans Portugees Roemeens Russisch Japans Chinees (Vereenvoudigd) Chinees (Traditioneel) Koreaans Pools Vietnamees