Љубовта е великодушна, полна со добрина

Љубовта е великодушна, полна со добрина

4  
Љубовта е великодушна, полна со добрина, љубовта не завидува, љубовта не се превознесува, не е горделива

5  
не е непристојна, не бара свое, не се срди, не памти зло

6  
не се радува на неправда, туку се ра­дува на вистина

7  
сѐ покрива, во сѐ верува, на сѐ се на­дева, сѐ поднесува.

8  
Љубовта никогаш не пропаѓа. А пророкувањата? Ќе минат. Јазиците? Ќе замолкнат. Знаењето? Ќе исчезне.

9  
Зашто само делумно спознаваме и само делумно пророкуваме

10  
а кога ќе дојде совршеното, тогаш ќе исчезне делумното.

11  
Кога бев дете, зборував како дете, како дете мислев, како дете размислував; а кога станав маж, го оставив детското.

12  
Сега гледаме како низ огледало, не­јасно, а тогаш – лице в лице; сега спознавам делумно, а тогаш ќе спознаам совршено како што и сум спознаен.

13  
А сега остануваат овие три работи: верата, надежта и љубовта; најголема меѓу нив е љубовта.

1 Corinthians 13 in Macedonian

1 Corinthians 13 in English

Планови за читање – Јуни 2020

Планови за читање – Мај 2020

Планови за читање – Април 2020

Планови за читање – Март 2020