Hoe bestudeer je de Bijbel? Hier zijn 5 stappen…

Persoon op straat in de stad

Dit jaar moesten velen zich aanpassen aan een “nieuw normaal” terwijl het niet normaal voelt. Plotselinge veranderingen zoals deze kunnen een negatieve impact hebben op je geestelijke gezondheid en leiden tot chronische moeheid en burnout.

Maar middenin dit alles, roept God ons nog steeds om tot Hem te komen, en Hij zal rust geven. Een manier om dichter tot God te komen is door tijd door te brengen in zijn Woord. Maar hoe maak je tijd met God tot een dagelijkse gewoonte? En hoe overbrug je de kloof tussen het Woord kennen en het iedere dag naleven?

Hier zijn 5 opeenvolgende stappen die je kunnen helpen elke dag te pauzeren, rusten en de Bijbel te bestuderen—zelfs wanneer je je overweldigd voelt.


Bereid je hart voor

Heer, ik ben niet trots en kijk niet op anderen neer. Ik verlang niet naar dingen die onbereikbaar voor me zijn. Ik ben zo rustig en tevreden als een kind… bij zijn moeder op schoot.

Psalmen 131:1-2

Begin je stille tijd met het hardop lezen van deze psalm en schrijf vervolgens je zorgen en angsten op. Beeld je in dat je alles wat jouw aandacht vraagt in een doos stopt en deze doos aan God geeft. (Misschien moet je dit proces meermaals herhalen voordat je je klaar voelt om de volgende stap te nemen.)

Vraag God tot je te spreken

Voordat je begint met je dagelijkse Bijbelstudie, vraag God je te helpen zijn Woord te begrijpen en hoe je de Schrift op de juiste manier in je leven kunt toepassen. Hij staat altijd klaar om ieder die Hem daarom vraagt, voldoende wijsheid te geven.

Een gebed om wijsheid:

God, breng alstublieft mijn gedachten tot rust zodat ik U duidelijk kan horen. Ik wil Uw wijsheid wanneer ik dit gedeelte bestudeer, zodat ik Bijbelse wijsheid kan herkennen en in mijn leven toe kan passen. Help me alstublieft om U duidelijk te zien werken in Uw Woord. Amen.

Sla dit gebed op in je Bijbel App

Verken dit gedeelte

Wanneer is dit gedeelte geschreven? Wie was het bedoelde publiek? Wat is het belangrijkste thema? Worden er woorden en zinnen herhaald (zo ja, waarom)? Wat toont dit gedeelte je over Gods karakter?

Wanneer je begint met je Bijbelstudie, lees het gedeelte dan meerdere malen door en beantwoord telkens een andere vraag. Besteed speciale aandacht aan zinnen of ideeën die je blijven opvallen.

Maak een samenvatting

Wat sprak je aan tijdens het lezen? Besteed enkele minuten om God te vragen de waarheden in zijn Woord te tonen. Schrijf daarna 1-3 belangrijke leerpunten uit dit gedeelte op. Dit zal je helpen de inzichten die God je toont te verwerken en bij te houden.

Pas het geleerde toe

Als je wilt groeien in je geloof, is het simpelweg bestuderen van Gods Woord niet genoeg—je moet er ook naar leven.

Schrijf 2-3 manieren op hoe je de Bijbelteksten die je bestudeerd hebt, praktisch wilt toepassen en controleer daarna regelmatig je voortgang. Je kunt zelfs je doelen naar gebeden veranderen in je Bijbel App en herinneringen instellen om ervoor te bidden!


Als je je Bijbelstudie hebt voltooid, breng dan een paar minuten door in stille reflectie en vraag God je gedurende de dag te herinneren aan alles wat je hebt geleerd.

Zelfs wanneer onzekerheid ons omringt helpt de keuze om dagelijks tijd met God door te brengen ons uiteindelijk om onze problemen en pijn vanuit zijn eeuwigheidsperspectief te zien. In dit proces zullen we rust vinden voor onze ziel en vernieuwde hoop voor ons leven.

FacebookOp Facebook delen

TwitterOp Twitter delen

E-mailVia e-mail delen

Dit bericht is ook beschikbaar in: English Afrikaans Indonesisch Duits Spaans Filipino (Tagalog) Frans Italiaans Portugees Roemeens Russisch Japans Chinees (Vereenvoudigd) Chinees (Traditioneel) Koreaans