Wie denk jij dat je bent?

3 manieren om je gedachten te bedwingen en Gods waarheid over je leven uit te spreken.

Persoon die denkt

Welke woorden komen er in je op als je een taak, een relatie of een kans benadert, en je denkt na over wie je bent en waartoe je in staat bent? Zijn het woorden die geloof, hoop, vertrouwen en kracht uitstralen? Of angst, twijfel, trots of onzekerheid?

Wat we onszelf elke dag vertellen is belangrijk. Als we iets over onze identiteit geloven dat niet waar is, zullen we moeite hebben om te geloven wat God over ons zegt wanneer Hij het ons openbaart.

Waarheden zijn onveranderlijk. Ze zijn niet afhankelijk van wat je doet, wat je hebt gedaan, of wie je wilt zijn. Waarheden zijn geen zelfhulpmantra’s of clichés. Ze zijn volledig gebaseerd op Gods Woord en wat Hij over jou zegt. Er zullen altijd gebieden in jouw leven zijn waar je moet groeien, maar hoe God jou ziet en wat Hij over jou zegt verandert niet. Want God bevestigt wie jij bent en niet alleen wat je doet.

Daarom zul je jezelf gaan zien zoals Hij je ziet wanneer jij je identiteit in Hem wortelt door op de Bijbel gebaseerde waarheden over jezelf uit te spreken. En dat zal de manier beïnvloeden waarop je mensen, situaties, kansen en gebeurtenissen om je heen behandelt.

Hier zijn 3 stappen die je kunnen helpen om je gedachten te bedwingen en de waarheid over je leven te verkondigen:

 1. Identificeer de leugens die je jezelf vertelt.

 2. Neem even de tijd en denk na over een moeilijk gesprek dat je onlangs had. Wat zei je? Wat dacht je over jezelf en de ander?

  Jouw woorden en daden onthullen de verhalen die je jezelf vertelt. Om te ontdekken of een verhaal onjuist is, moet je je afvragen: Wordt deze gedachte gekenmerkt door angst, onzekerheid, trots, bitterheid, of een gebrek aan vertrouwen? Leidt deze gedachte mij tot cynisch of egoïstisch gedrag? Als je een van deze vragen met een “ja” kunt beantwoorden, moet het verhaal dat je jezelf vertelt waarschijnlijk worden aangepakt en aangepast.

  Neem nu een paar minuten de tijd en identificeer de leugens die je misschien gelooft. Als je hiermee klaar bent, schrijf dan deze onjuiste verhalen op en denk erover na. Breng een paar momenten in stilte door en vraag God om je duidelijk te laten zien waar die leugens vandaan komen.

  Wanneer je kunt identificeren waar en wanneer je een leugen begon te geloven, zal het gemakkelijker zijn om de manier waarop je denkt te veranderen.

 3. Verander je perspectief.

 4. Voor elke leugen is er een waarheid die deze kan vervangen. Bekijk nogmaals je lijst met onjuiste verhalen, en vraag God deze keer om je te laten zien wat Zijn waarheid is voor elk van de uitspraken die je hebt opgeschreven.

  Probeer hiervoor een paar minuten met God door te brengen en vraag Hem dan om je duidelijk te laten zien hoe Hij je ziet. Zoek daarna naar Bijbelverzen die in tegenspraak zijn met de leugens die je hebt geloofd. (Ga in de app naar “Ontdek” in het menu en zoek met trefwoorden.)

  Hier zijn een aantal bijbelverzen die je op weg kunnen helpen…

  Identiteit: Galaten 5:22-23, Johannes 3:16, Jesaja 43:5, 2 Korinthiërs 5:17

  Geld: Filippenzen 4:19, Hebreeën 13:5, Deuteronomium 8:18, 1 Timotheüs 6:17-19, 1 Timotheüs 5:8

  Relaties: Romeinen 13:8, Efeziërs 6:1-4, 1 Petrus 4:8, 1 Thessalonicenzen 5:11

  Zekerheid: Johannes 10:28-29, Galaten 5:1, Titus 3:5-7, Psalmen 27:1-3

  Vertrouwen: Spreuken 3:26, Filippenzen 4:13, 1 Johannes 4:15-18, Hebreeën 10:35-36

  Dagelijks leven: 2 Korinthiërs 12:9-10, Jesaja 30:15, 1 Timotheüs 4:12, Romeinen 12

 5. Spreek uit wat waar is.

 6. Zodra je je lijst met verzen hebt, herschrijf ze dan allemaal in je eigen woorden. Verander de waarheden uit de Schrift in specifieke, bewuste uitspraken die je dagelijks over je leven kunt verkondigen.

  Zo zouden mogelijke uitspraken er uit kunnen zien:

  • Ik ben genoeg want ik ben een kind van God.
  • Ik verheug me in het lijden omdat Christus voor mij heeft geleden.
  • Ik schaam me niet voor Jezus want Zijn offer verandert levens.
  • Ik ben enorm geliefd, en daarom houd ik van anderen zoals er van mij gehouden wordt.
  • Niets kan mij scheiden van Gods liefde.

Houd bij het maken van je lijst in gedachten dat God Zijn kind ziet wanneer Hij naar jou kijkt. En als God – die Waarheid is – iets over jou zegt, dan moet het waar zijn. Wanneer je dus je lijst met uitspraken maakt, kan je deze met vertrouwen maken…

Omdat je de God toebehoort die je vol vertrouwen toerust en je bij je naam roept.

FacebookOp Facebook delen

TwitterOp Twitter delen

E-mailVia e-mail delen

Dit bericht is ook beschikbaar in: English Afrikaans Indonesisch Duits Spaans Filipino (Tagalog) Frans Italiaans Portugees Roemeens Russisch Japans Chinees (Vereenvoudigd) Chinees (Traditioneel) Koreaans Pools Vietnamees