3 manieren om rust te vinden in een wereld die maar doorgaat

Iemand peddelt bij zonsondergang

Op de zevende dag rustte God na afloop van zijn scheppend werk. Hij zegende die zevende dag en maakte hem tot een bijzondere, heilige dag, omdat Hij die dag Zijn scheppingswerk besloot.

Genesis 2:2,3

Rust — ontspannen, pauzeren, ademhalen en op je gemak zijn.

Wanneer heb je voor het laatst rust genomen, zonder internet en ontspannen? Rust is een geschenk dat we te gemakkelijk opzij duwen.

Druk zijn geeft ons het gevoel iets te bereiken, maar dat kan bedrieglijk zijn. Zonder gezonde grenzen kan onze bedrijvigheid verdovend werken. Het maakt ons gevoelloos voor onze behoefte aan intimiteit met God: de Gever van al het goede en volmaakte.

Eerbiedig ontzag voor de HERE geeft leven, want wie daarvan vol is, kan voldaan en rustig leven, hij hoeft nergens ban voor te zijn.

Spreuken 19:23

Leven zonder rust is niet vol te houden. Rust verfrist en geeft ons de energie om God te eren en anderen lief te hebben. Oefenen van rust is een geestelijke discipline die ons helpt te genieten van Gods aanwezigheid en onze prioriteiten aan te passen.

Hij laat mij uitrusten in een groene weide en wijst mij de weg langs kabbelende beekjes. Hij verfrist mijn innerlijk.

Psalmen 23:2-3a

Hier zijn 3 manieren om rust toe te passen in je dagelijks leven:

Wees opmerkzaam

In Romeinen 12 spoort Paulus ons aan om anders te worden door een nieuwe manier van denken. Het oefenen in opmerkzaamheid kan ons helpen onze harten en gedachten af te stemmen op wat God aan het doen is. Waar kun jij het beste focussen? Heerlijk met een kop koffie in de keuken, tijdens het hardlopen of wanneer je naar aanbiddingsmuziek luistert? Zoek een manier waardoor je je dicht bij God voelt en focus je gedachten op Hem voordat je dag begint.

Uitdaging: neem 5-10 minuten per dag en visualiseer elke zorg en verantwoordelijkheid. Geef ze allemaal in gebed aan Jezus. (Als het je helpt, schijf ze op.)

Mediteer over een Bijbeltekst

Alles in de Boeken is door God geïnspireerd. Wanneer je Gods Woord leest of beluistert en reflecteert waar het over gaat, dan leer je Gods stem te herkennen. Doelgericht tijd in de Bijbel doorbrengen vereist dat het een prioriteit wordt om te focussen op het zijn met Jezus.

Uitdaging: Neem 30 minuten per dag om Gods Woord te lezen of te beluisteren. Zet dan je berichten en meldingen uit. Probeer een leesplan, maak notities en schrijf je gedachten op. Laat God tot je spreken.

Omring je met mensen

Intimiteit met God betekent niet dat je jezelf afsluit voor anderen. Soms betekent het zelfs dat je ruimte maakt voor hen. Tijdens ontspanning is het een perfect moment om het leven met je geliefden te vieren. We zijn niet gemaakt om alleen te zijn. We hebben elkaar nodig.

Uitdaging: investeer elke week wat tijd met je geliefden. Maak geen afspraak, maar ga gewoon langs en geniet van elkaars gezelschap. Schrijf daarna alles op wat God jou liet zien tijdens je tijd met elkaar.

Dit zijn enkele ideeën om je te helpen intimiteit met God tot een dagelijkse routine te maken. Ontdek meer manieren om rust te ervaren in één van de leesplannen hieronder.

Leesplannen over rust

FacebookOp Facebook delen

TwitterOp Twitter delen

E-mailVia e-mail delen

Dit bericht is ook beschikbaar in: English Afrikaans Indonesisch Duits Spaans Filipino (Tagalog) Frans Italiaans Portugees Roemeens Russisch Japans Chinees (Vereenvoudigd) Chinees (Traditioneel) Koreaans